Εβδομάδες εγκυμοσύνης:
Εβδομάδα 38 της εγκυμοσύνης: Ώρα να κάνετε τις τελευταίες προετοιμασίες για το μωρό σας
Καθώς ξεκινά η εβδομάδα 38, είστε στη δεύτερη εβδομάδα του δέκατου μήνα της εγκυμοσύνης σας. Πολλά έχουν ήδη αλλάξει στη ζωή σας, αλλά ανυπομονείτε να συναντήσετε το μωρό σας.
Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 38
Το μωρό σας έχει μεγαλώσει άλλο ένα εκατοστό και έχει μήκος 49 εκατοστά. Ζυγίζει τώρα 3096 γραμμάρια, δηλαδή πάνω από 3 κιλά, και πλησιάζει γρήγορα το μήκος και το βάρος γέννησής του.
Η ανάπτυξη του μωρού σας
Το κεφάλι του μωρού σας έχει μεγαλώσει λίγο περισσότερο και τώρα έχει διάμετρο περίπου 32 cm. Ο χρόνος που έχει απομείνει πριν από τη γέννηση, θα αφιερωθεί στην προετοιμασία των πνευμόνων του μωρού για τη στιγμή που θα αναπνεύσει για πρώτη φορά: το σώμα σας παράγει τώρα κορτιζόνη, η οποία βοηθά τους πνεύμονές του να εκταθούν πλήρως όταν παίρνουν την πρώτη τους αναπνοή. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, το μωρό σας μπορεί να αναπνεύσει ανεξάρτητα και να επιβιώσει έξω από τη μήτρα.
Την εβδομάδα 38, το μωρό σας δεν θα κινείται πολύ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν έχει πολύ χώρο, αλλά και επειδή πρέπει να ξεκουραστεί και να προετοιμαστεί για τη γέννηση. Ο ψευδής τοκετός έχει μετακινήσει το μωρό βαθιά στη λεκάνη σας και θα πρέπει να έχουν ήδη πάρει τη θέση γέννησης, αν και μερικά μωρά δεν το καταφέρνουν και μπορεί να χρειαστούν βοήθεια.
Κατά τη διάρκεια των ραντεβού σας σε αυτό το στάδιο, ο γιατρός σας μέσω υπερηχογραφήματος θα εξετάσει κατά πόσο ο πλακούντας εξακολουθεί να κάνει ό, τι πρέπει να κάνει - δηλαδή, εάν εξακολουθεί να παρέχει στο μωρό σας αυτό που χρειάζονται τα μωρά. Εάν όχι, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να προκαλέσει τοκετό αφού εξετάσει την κατάσταση και σταθμίσει τους κινδύνους και τα οφέλη για το μωρό σας και τη συνεχή υγιή ανάπτυξή τους.
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να εκτιμήσει μια πιθανή ημερομηνία γέννησης. Εάν αυτό είναι σύντομα και εάν το CTG καταστήσει σαφές ότι έχετε ήδη σύντομες, ακανόνιστες συσπάσεις, ίσως είναι καλύτερο να προκαλέσετε τοκετό. Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση του μωρού σας και τα ζωτικά σημάδια, τα οποία υποδεικνύουν εάν βρίσκονται υπό πολύ άγχος. Υπάρχουν φυσικοί, ήπιοι τρόποι πρόκλησης γέννησης στους οποίους η μήτρα σας θα αντιδράσει θετικά και οι οποίοι θα ενθαρρύνουν το μωρό σας να μετακινήσει το κεφάλι του πιο κάτω στον πυελικό δακτύλιο σας όταν έρθει η ώρα.
Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 38
Η αγωνία θα είναι σχεδόν αφόρητη και θα είστε ανήσυχες. Η πίεση που ασκεί το μωρό σας στο πυελικό σας χώρο θα σας προκαλέσει πόνο στην πλάτη και στην κοιλιακή χώρα. Οι περισσότεροι μπαμπάδες αισθάνονται αβοήθητοι σε αυτό το στάδιο, ειδικά αν είναι το πρώτο σας παιδί, καθώς δεν ξέρουν πότε θα γεννήσετε. Ακόμα και με όλο το άγχος, θυμηθείτε ότι ο γιατρός σας είναι εκεί για εσάς όποτε τον χρειαστείτε. Μπορεί επίσης να σας πει ποια επίδραση έχουν οι παράτυπες συστολές στο μωρό σας και τι σημαίνουν όσον αφορά την έναρξη της διαδικασίας γέννησης.
Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα
Το σώμα σας προετοιμάζεται για τη γέννηση
Εάν το σώμα σας είναι έτοιμο για τη γέννηση, το βύσμα βλέννας σας χαλαρώνει τώρα. Καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας έχει «σφραγίσει» τον τράχηλο και διασφάλιζε ότι κανένα βακτήριο δεν θα μπορούσε να περάσει στη μήτρα σας. Όταν χαλαρώνει, θα παρατηρήσετε αυξημένη λευκή έκκριση (η οποία μπορεί επίσης να περιέχει μικρή ποσότητα αίματος). Μόλις συμβεί αυτό, η διαδικασία γέννησης συνήθως ξεκινά 24 ώρες αργότερα με πραγματικό τοκετό , ο οποίος θα διαρκέσει μερικές ημέρες και περιλαμβάνει ακανόνιστες συστολές πριν από την ίδια τη γέννηση.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι καούρα, ναυτία, διάρροια και κόπωση - το σώμα σας σας προετοιμάζει για γέννηση. Το να αισθάνεστε κουρασμένες είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει να ξεκουραστείτε και να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας.
Έτσι, την εβδομάδα 38, θα πρέπει να ακούτε το σώμα σας, να προσέχετε τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και να προσπαθείτε να χαλαρώσετε. Απολαύστε τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης σας - εσείς και ο σύντροφός σας θα υποδεχτείτε το νεότερο μέλος της οικογένειάς σας.
Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας
Τι γίνεται αν το μωρό μου δεν θέλει να γυρίσει;
Μερικά μωρά «αγωνίζονται» για να μετακινηθούν στη θέση γέννησης την εβδομάδα 36. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, από ασθένειες ή αναπηρία στο μωρό, ως ψυχική υπερφόρτωση στη μητέρα, που εμποδίζει το μωρό να προετοιμαστεί για τη γέννηση. Εάν το μωρό σας πάσχει από κάποια ασθένεια ή αναπηρία, η καισαρική τομή είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος τοκετού. Ωστόσο, μερικές φορές δεν υπάρχει προφανής λόγος για τον οποίο το μωρό σας δεν μπαίνει στη θέση τοκετού. Εάν ναι, η σύγχρονη μαιευτική ιατρική έχει πολλές μεθόδους και τεχνικές για να γυρίσει το μωρό σας (που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί την εβδομάδα 34).