Εβδομάδες εγκυμοσύνης:
Εβδομάδα 21 της εγκυμοσύνης: Το μωρό σας αναπτύσσει έναν κύκλο ύπνου / αφύπνισης
Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 21
Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 27 εκατοστά, περίπου το μέγεθος ενός μεγάλου καρότου ή σπαραγγιού.
Ζυγίζει περίπου 350 γραμμάρια, σύντομα δηλαδή θα πλησιάσει το μισό κιλό.
Η ανάπτυξη του μωρού σας
Η κύρια εξέλιξη της εβδομάδας 21 είναι ο σχηματισμός οστικών πλακών στο κρανίο του μωρού σας, καθώς το κεφάλι του παίρνει το σχήμα που θα είναι για το υπόλοιπο της ζωής του.
Το μωρό σας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να βελτιώνει τον κύκλο ύπνου και αφύπνισης, ένα σημαντικό στάδιο της ανάπτυξής του.
Ένας υπέρηχος θα δείξει ποια θέση ύπνου έχει υιοθετήσει στη μήτρα. Θα μπορείτε να δείτε αν έχει το κεφάλι του προς τα πίσω, αν βάζει τα χέρια του κάτω από το πηγούνι για να στηρίξουν το κεφάλι ή να τραβήξουν το πηγούνι προς τα κάτω στο στήθος, για να στηρίξουν το κεφάλι.
Την 21η εβδομάδα, τα πρότυπα ύπνου του μωρού σας είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά όταν γεννιούνται και επηρεάζονται ήδη από το θόρυβο και το φως. Ένας άλλος παράγοντας είναι οι διατροφικές σας συνήθειες: ο θόρυβος που προκαλεί το έντερο μετά από ένα μεγάλο γεύμα, θα κρατήσει το μωρό σας σε εγρήγορση και θα κινείται συνεχώς αντί να κοιμάται.
Οι εκφράσεις του προσώπου του μωρού σας αναπτύσσονται επίσης αυτήν την εβδομάδα - τα φρύδια του έχουν ήδη αναπτυχθεί και τώρα μπορούν να φανούν και οι βλεφαρίδες του.
Το δέρμα του συστέλλεται, και αρχίζουν να σχηματίζονται τα δύο κύρια στρώματα, η επιδερμίδα και το δέρμα.
Όπως πιθανότατα θα γνωρίζετε μέχρι την 21η εβδομάδα, το μωρό σας είναι πολύ ενεργό: κλωτσάει αρκετά δυνατά, περιστρέφεται συχνά, τραβάει τον ομφάλιο λώρο, πιπιλίζει τον έναν αντίχειρα και μετά τον άλλο και καταπίνει αμνιακό υγρό.
Τα μωράκια μπορούν τώρα να επεξεργαστούν το αμνιακό υγρό που καταναλώνουν, καθώς το πεπτικό τους σύστημα διαχωρίζει το νερό από τις άλλες ουσίες που περιέχει. Μπορείτε να τα δείτε να κινούνται καθώς εκπαιδεύουν το πεπτικό τους σύστημα, αν και το έντερο δεν θα αναπτυχθεί πλήρως για να μπορεί να αφομοιώσει ό, τι τρώνε μέχρι να είναι περίπου 12 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι θα υποφέρουν συχνά από κοιλιακούς πόνους μετά τη γέννησή τους.
Τα νευρικά και τα γευστικά ερεθίσματα του μωρού σας έχουν πλέον αναπτυχθεί στο βαθμό που μπορεί να δοκιμάσει ό, τι τρώτε, καθώς οι γεύσεις των τροφίμων μπαίνουν στο αμνιακό υγρό που καταπίνει. Αργότερα, θα αναγνωρίζει αυτές τις γεύσεις όταν βλέπει το φαγητό στο πιάτο του, οπότε να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας!
Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 21
Από την εβδομάδα 21, το μωρό σας θα κινείται όλο και περισσότερο, γεγονός που θα κάνει την εγκυμοσύνη σας όλο και πιο σκληρή δουλειά καθώς περνούν οι εβδομάδες. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ακόμη προφανές σημάδι της δραστηριότητάς του, αν και ίσως να μπορείτε να τα αισθανθείτε ότι κινείται.
Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα
Θα μεγαλώνει η κοιλιά σας καθώς το μωρό σας θα αυξήσει την πίεση στα εσωτερικά σας όργανα, τα οποία έχουν εκτοπιστεί από την αναπτυσσόμενη μήτρα σας. Αυτή η ανάπτυξη, η έλλειψη χώρου για τα άλλα όργανα σας και οι ορμόνες σας μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα κατά καιρούς.
Κράμπες στα πόδια
Την 21η εβδομάδα, αρχίζετε να χρειάζεστε όλο και περισσότερο μαγνήσιο. Μπορεί να παρουσιάσετε ξαφνικές κράμπες στα πόδια σας, οι οποίες είναι πιο συχνές τη νύχτα όταν οι μύες σας ξεκουράζονται και χαλαρώνουν.
Ο πρώτος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε αυτά τα συμπτώματα είναι να κάνετε μασάζ στην πληγείσα περιοχή για να χαλαρώσετε ξανά τους μυς σας. Προσπαθήστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο όποτε μπορείτε.
Δυσκοιλιότητα
Μπορεί να έχετε ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί τώρα η μήτρα σας στο έντερο. Κυρίως αυτό θα προκαλέσει δυσκοιλιότητα την 21η εβδομάδα.
Πιείτε τσάι καθημερινά, το οποίο μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταπραΰνοντας το έντερο σας.
Ωστόσο, ο κύριος τρόπος για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα είναι να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών και να μειώσετε την κατανάλωση τροφών όπως λάχανο, φασόλια, σκόρδο και κρεμμύδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν εντερικά προβλήματα.
Μάθετε περισσότερα για το τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε αυτά τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, η λεκάνη σας θα διευρυνθεί και θα ανοίξει, οι μύες και οι αρθρώσεις σας θα χαλαρώσουν και οι βλεννογόνοι στο σώμα σας θα γίνουν πιο ευαίσθητοι. Αυτό διευκολύνει την είσοδο βακτηρίων και παθογόνων μικροβίων στην ουρήθρα σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση της ουροδόχου κύστης.
Την εβδομάδα 21, η λεκάνη σας είναι επίσης ευαίσθητη σε κρύες θερμοκρασίες, οπότε βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε ζεστό περιβάλλον και πηγαίνετε στην τουαλέτα όσο συχνά χρειάζεται. Η κατανάλωση πολλών υγρών είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αποφυγή λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, καθώς βοηθά να «ξεπλύνετε» τα ουροποιητικά σας όργανα (ειδικότερα την ουροδόχο κύστη σας) και να μειώσετε την ποσότητα βακτηρίων που μπορεί να έχουν εισέλθει εκεί.
Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας
Ανεπάρκεια μαγνησίου
Εφόσον η ανάγκη για μαγνήσιο αυξάνεται απότομα στα μέσα της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη αυτού του ιχνοστοιχείου. Το μαγνήσιο βοηθά στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών και μπορεί να «συγκρατήσει» τη μήτρα σας μειώνοντας τις συστολές της, γεγονός που θα μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο στη διατροφή σας, ζητήστε από το γιατρό σας να σας συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα.
Τι γίνεται με τα επίπεδα σιδήρου μου;
Πολλές έγκυες γυναίκες μερικές φορές αισθάνονται κουρασμένες και αδύναμες - είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης και δεν είναι ανησυχητικό. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι τα επίπεδα σιδήρου σας είναι πολύ χαμηλά. Καθώς ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα σας (και επομένως για το μωρό σας ώστε να παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται), αυτά τα επίπεδα πρέπει να διατηρηθούν σταθερά.
Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα σας χρησιμοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως η τιμή Hb, το οποίο μετρά την περιεκτικότητα της αιμοσφαιρίνης (Hb) στο αίμα σας. Το παραπάνω θα το κάνουν στο πρώτο ραντεβού σας, και πιο συχνά όταν μπείτε στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης σας. Εάν τα επίπεδά σας είναι πολύ χαμηλά, θα σας συνταγογραφηθεί ένα κατάλληλο συμπλήρωμα. Ο σίδηρος που παράγεται τεχνητά για χρήση σε συμπληρώματα έχει το μειονέκτημα ότι μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, αλλά υπάρχουν επίσης φυσικά συμπληρώματα σιδήρου που δεν έχουν τέτοιες παρενέργειες.