Εβδομάδες εγκυμοσύνης:
Εβδομάδα 20 της εγκυμοσύνης: Είστε στη μέση της εγκυμοσύνης σας!
Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 20
Το μωρό σας έχει μέγεθος μεταξύ 16 και 20 εκατοστών, περίπου τόσο μεγάλο όσο μια μελιτζάνα. Ζυγίζει μεταξύ 250 και 290 γραμμάρια, και πλέον κινείται στην κοιλιά σας όσο θέλει.
Αυτό είναι σημαντικό για να μάθει όλο το φάσμα των κινήσεων, να αναπτύξει την αίσθηση της ισορροπίας, να ανακαλύψει και να προσδιορίσει το κέντρο βάρους του σώματός του.
Η ανάπτυξη του μωρού σας
Το μωρό σας εξασκεί τώρα τα αντανακλαστικά του στις κινήσεις, τα οποία προκαλούν κυματισμούς στο αμνιακό υγρό καθώς γυρίζει και κάνει στροφές. Ο όγκος του αμνιακού υγρού αυξάνεται καθώς το μωρό σας μεγαλώνει καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, προστατεύοντάς το από κάθε πίεση που μπορεί να ασκηθεί στην κοιλιά σας.
Χρησιμοποιεί τα χέρια του για να εξασκηθεί, κάτι που θα είναι σημαντικό μόλις γεννηθεί. Παρόλο που ένα μωρό συνήθως δίνεται κατευθείαν στη μητέρα του, ώστε να μπορεί να κρατήσει νεογέννητο στην αγκαλιά της, αυτό το αντανακλαστικό εξακολουθεί να είναι ένα κρίσιμο μέρος της ανάπτυξής του. Τα μωρά που τοποθετούνται στο στήθος της μητέρας τους ήταν ένα βασικό ανθρώπινο ένστικτο από την αρχή της εξέλιξής μας ως είδος και παραμένει σημαντικό, καθώς βοηθά τα μωρά να εξασκούνται και να επεκτείνουν το φάσμα των κινήσεών τους τις πρώτες εβδομάδες μετά την γέννηση τους.
Τα φρύδια του μωρού σας αρχίσουν να δημιουργούνται, τα οποία θα παραμείνουν για όλη τους τη ζωή. Μπορεί να μετακινήσει τα βλέφαρά του, αν και για τις επόμενες εβδομάδες θα τα κρατήσει κλειστά.
Μια άλλη εξέλιξη αυτή την εβδομάδα είναι η μνήμη του μωρού σας. Από τώρα και στο εξής, ορισμένοι ήχοι ή μουσική που ακούει από την μήτρα, θα είναι σε θέση να την αναγνωρίσει μετά τη γέννησή του. Ίσως θελήσετε να ξεκινήσετε να τραγουδάτε ένα νανούρισμα στο μωρό σας τα βράδια, καθώς θα το αναγνωρίσει μόλις γεννηθεί.
Εάν κάνετε υπέρηχο μεταξύ των εβδομάδων 19 και 21, ο γιατρός σας θα εξετάσει προσεκτικά τα άκρα του μωρού σας και τα εσωτερικά του όργανα. Η μικρή καρδιά του θα είναι ξεκάθαρα εμφανής και ο εγκέφαλός του θα έχει πλέον εξελιχθεί. Ο γιατρός σας θα ελέγξει επίσης ότι τα νεφρά του είναι ανατομικά σωστά και ότι το έντερο του επιτρέπει τη διέλευση ουσιών.
Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 20
Εάν είστε ήδη μαμά, σίγουρα θα έχετε αισθανθεί τις κινήσεις του μωρού σας. Οι γυναίκες στη δεύτερη ή την τρίτη εγκυμοσύνη τους είναι πιο ευαίσθητες σε αυτό.
Οι γυναίκες που δεν έχουν ξαναγίνει μαμάδες είναι κάπως ανυπόμονες και πιθανόν να ρωτήσουν πότε θα νιώσουν το μωρό τους να κινείται για πρώτη φορά. Στην πραγματικότητα έχει ήδη συμβεί, αλλά δεν το παρατηρήσατε επειδή ήταν πολύ αχνό και δεν μπορούσατε να το αναγνωρίσετε.
Θα αρχίσετε να αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται για πρώτη φορά κάποια στιγμή μεταξύ της εβδομάδας 20 και 24 εάν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη. Η εβδομάδα 20 είναι όταν αρχίζει το μωρό να κινείται περισσότερο, οπότε υπάρχει κάθε πιθανότητα να το νιώσετε καθώς οι κινήσεις του θα προκαλέσουν κυματισμούς στο αμνιακό υγρό.
Θα βιώσετε μερικές από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της εγκυμοσύνης σας και θα τις κρατάτε μαζί σας για πάντα.
Εάν ο πλακούντας είναι προς το μπροστινό μέρος της μήτρας σας ή εάν το κοιλιακό σας τοίχωμα είναι ιδιαίτερα παχύ, οι κινήσεις του μωρού σας θα «καλύπτονται" και δεν θα τις αισθανθείτε σύντομα. Δεν θα αισθάνεστε την κίνηση του μωρού με το χέρι σας στην κοιλιά σας προς το παρόν.
Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα
Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα και προληπτικά μέτρα που λαμβάνει το σώμα σας ως αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών.
Αυξημένα κολπικά υγρά
Κατά καιρούς, θα παρατηρήσετε υγρά από τον κόλπο σας. Αυτός είναι ο τρόπος «καθαρισμού» του κόλπου - είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να διατηρείτε τον κόλπο σας καθαρό και απαλλαγμένο από βακτήρια. Αυτό επιτυγχάνεται με την παραγωγή περισσότερων υγρών που παγιδεύουν τα παθογόνα του κόλπου σας και τα μεταφέρουν έξω από το σώμα σας.
Το μωρό σας, εν τω μεταξύ, προστατεύεται από το βύσμα βλεννογόνου, το οποίο είναι ασφαλώς τοποθετημένο στην είσοδο του τραχήλου σας για την προστασία από παθογόνα. Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα ο κόλπος σας να υποστεί βακτηριακή ανισορροπία και να αναπτύξει συμπτώματα: συγκεκριμένα, η εγκυμοσύνη αυξάνει
τον κίνδυνο μυκητιασικής λοίμωξης γνωστής ως κολπική μυκητίαση.
Γι 'αυτό να είστε πολύ προσεκτικές όταν χρησιμοποιείτε δημόσιες τουαλέτες και αν κολυμπάτε. Η έκκριση σας πρέπει πάντα να είναι γαλακτώδης λευκή και να έχει ουδέτερη οσμή. Εάν αλλάξει το χρώμα ή η μυρωδιά, αποκτήσει όψη κομμένου γάλατος ή αισθάνεστε φαγούρα, επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Πόνος στην πλάτη, αίσθηση έλξης στην κοιλιά και ερεθισμός του δέρματος
Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από το αυξημένο φόρτο εργασίας για τους μύες, τους τένοντες και το δέρμα σας, αν και μπορεί να μην τα αντιμετωπίζετε για πολύ καιρό.
Για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων καλό θα ήταν να κάνετε τακτικές ασκήσεις, να σηκώνετε και να μεταφέρετε με σωστό τρόπο τα αντικείμενα (όταν πρέπει), να υιοθετήσετε μια καλή στάση και να βεβαιωθείτε ότι κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μπορείτε να περιποιείστε το δέρμα σας καθημερινά με μια κρέμα που απορροφάται εύκολα από το δέρμα σας. Εφαρμόστε την κρέμα μετά το μπάνιο όσο ακόμα το δέρμα σας είναι υγρό.
Ερωτήσεις που μπορείτε κάνετε στο γιατρό σας
Ποια αθλήματα μπορώ να κάνω;
Είναι σημαντικό να είστε σαφείς σχετικά με το ποια αθλήματα και επίπεδα προπόνησης είναι κατάλληλα για εσάς και το μωρό σας και αυτό εξαρτάται εν μέρει από το πόσο αθλούσασταν από την εγκυμοσύνη σας. Εάν δεν έχετε αθληθεί αρκετά στο παρελθόν, θα πρέπει να βρείτε μια δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που είναι λίγο πιο ήπια και ενισχύει τους μυς σας, όπως η γιόγκα.
Πρόληψη του διαβήτη
Εάν ο διαβήτης (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 1) εμφανιστεί στην οικογένειά σας, ενημερώστε το γιατρό σας.
Υπάρχουν σαφή σημάδια και συμπτώματα του διαβήτη, επομένως οι μητέρες πρέπει να υποβάλλονται σε τακτική εξέταση των ούρων τους. Εάν το αποτέλεσμα δείχνει πιθανό διαβήτη, ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει κι άλλη εξέταση για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τις υποψίες του.
Εάν διαγνωστεί νωρίς, ο διαβήτης, κατά την εγκυμοσύνη είναι εύκολα θεραπεύσιμος. Μόνο εάν δεν διαγνωστεί μέχρι ένα προχωρημένο στάδιο υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών για το μωρό σας και για εσάς.
Τι πρέπει να κάνω εάν παρουσιάσω συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα ή έχετε λοίμωξη και θέλετε ή πρέπει να πάρετε φάρμακα, ρωτήστε το γιατρό για το σωστό φάρμακο. Μερικά φάρμακα δεν επιτρέπονται καθόλου για εγκύους, ενώ άλλα φάρμακα επιτρέπονται αλλά μόνο σε ορισμένα στάδια της εγκυμοσύνης.
Μη διστάσετε να ρωτήσετε για φυσικά, φυτικά φάρμακα, καθώς αυτά μπορούν να έχουν μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων στο ανθρώπινο σώμα. Να θυμάστε πάντα να ρωτάτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για την επίδραση που μπορούν να έχουν οι φυσικές ουσίες στο μωρό σας.