Ψευδάργυρος - ο ‘κινητήρας’ των ενζύμων
Γιατί ο ψευδάργυρος είναι τόσο σημαντικός;
Όσον αφορά την ποσότητα, ο ψευδάργυρος είναι ένα δευτερεύον ανόργανο στοιχείο με περιεκτικότητα μόνο δύο γραμμάρια στο σώμα. Ωστόσο, αυτά τα δύο γραμμάρια είναι ουσιώδη για το μεταβολισμό, αφού ο ψευδάργυρος ευθύνεται για πολλές λειτουργίες του σώματός μας.
Η κύρια λειτουργία του είναι η ενεργοποίηση των ενζύμων. Για πάνω από το 70% όλων των ενζύμων, ο ψευδάργυρος απαιτείται ως « κινητήρας » - όπου ενεργοποιούνται μόνο με τη βοήθεια του ψευδαργύρου. Τα ένζυμα είναι σαν μικροί καταλύτες: διευκολύνουν κάθε είδους αντίδραση στον οργανισμό.
Η θετική επίδραση του ψευδαργύρου στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να φανεί από το γεγονός ότι ο ψευδάργυρος επηρεάζει την επούλωση των τραυμάτων. Επιπλέον, είναι απαραίτητος ως σταθεροποιητής για τα τοιχώματα των κυττάρων, για την αποθήκευση ινσουλίνης και την αναζωογόνηση του δέρματος και των μαλλιών.
Καλές πηγές ψευδαργύρου
Ο οργανισμός μιας εγκύου γυναίκας απαιτεί 10 mg ψευδαργύρου την ημέρα (οι γυναίκες που θηλάζουν 12 mg). Ο ψευδάργυρος περιέχεται στο βόειο κρέας και το συκώτι, αλλά και στα μπιζέλια, στη βρώμη και στο σιτάρι.
Συμπτώματα ανεπάρκειας
Εάν το σώμα δεν παίρνει αρκετό ψευδάργυρο, οι πληγές επουλώνονται με μικρότερη ταχύτητα και το αγέννητο παιδί, ενδεχομένως να μην αναπτυχθεί επαρκώς. Τα πρώτα σημεία ανησυχίας που υποδεικνύουν έλλειψη ψευδαργύρου είναι οι ανωμαλίες της γεύσης και της μυρωδιάς της μέλλουσας μαμάς, αισθήσεις οι οποίες μπορεί επίσης να εξαφανιστούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να τα αγνοήσετε πάρα πολύ εύκολα - συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση αμφιβολίας!