Φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Το φολικό οξύ είναι η πλέον απαραίτητη βιταμίνη για τις μέλλουσες μαμάδες. Συχνά επικρατεί η εντύπωση ότι το φολικό οξύ είναι το ίδιο με το φυλλικό οξύ, ωστόσο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο όρος φολικό οξύ αναφέρεται στην ίδια την υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Το φυλλικό οξύ, από την άλλη, είναι η συνθετική εκδοχή της βιταμίνης, που χορηγείται ως συμπλήρωμα διατροφής.
Το φολικό οξύ είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις μέλλουσες μητέρες, καθώς οι έγκυες χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φολικού οξέος. Θα σας ενημερώσουμε λοιπόν για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φολικό και το φυλλικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τι είναι το φολικό οξύ και τι είναι το φυλλικό οξύ;
Γιατί το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Ανεπάρκεια φυλλικού οξέος
Φυλλικό οξύ για γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν / πριν από την εγκυμοσύνη
Φυλλικό οξύ και θηλασμός
Τροφές που περιέχουν φυλλικό οξύ
Συμπλήρωμα φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Οι σημαντικότερες ερωτήσεις για το φυλλικό οξύ.
Τι είναι το φυλλικό οξύ και τι είναι το φολικό οξύ;
Το φολικό οξύ ανήκει στην ομάδα των υδατοδιαλυτών βιταμινών Β και συναντάται τόσο σε ζωικές όσο και σε φυτικές τροφές. Οι όροι φυλλικό οξύ / φολικό οξύ προέρχονται από το λατινικό "folium" (φύλλο). H συγκεκριμένη βιταμίνη Β εξάχθηκε για πρώτη φορά από φύλλα σπανακιού.
Ο οργανισμός μας μετατρέπει το φολικό οξύ που καταναλώνουμε σε τετραϋδροφολικό οξύ. Η ουσία αυτή είναι απολύτως αναγκαία τόσο για την ανάπτυξη των κυττάρων όσο και για την ομαλή διαίρεσή τους. Θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του αγέννητου παιδιού σας.
Η ποσότητα φολικού οξέος που χρειάζεται ο οργανισμός σας την περίοδο της εγκυμοσύνης συνήθως δεν καλύπτεται από την ποσότητα που καταναλώνετε μέσω της διατροφής σας. Αυτός είναι και ο ρόλος των συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το φυλλικό οξύ είναι φολικό οξύ που παρασκευάζεται με τεχνητό τρόπο. Παρόλ’αυτά, ο οργανισμός μας μπορεί να το απορροφήσει και να το αξιοποιήσει πολύ καλύτερα.
Γιατί το φυλλικό ή το φολικό οξύ είναι τόσο σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Το φυλλικό οξύ είναι μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες κατά την εγκυμοσύνη. Τι προσφέρει στ’αλήθεια το φυλλικό οξύ σε σας και στο βρέφος σας και γιατί το χρειάζεστε; Παραθέτουμε στη συνέχεια τις κυριότερες ιδιότητές του:
- Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη διαίρεση των κυττάρων, διασφαλίζοντας έτσι τη σωστή ανάπτυξη του βρέφους σας.
- Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους σας και
- στον σχηματισμό του αίματος.
Ανεπάρκεια φυλλικού οξέος
Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων και τον σχηματισμό άφθονων αιμοσφαιρίων. Οι αναπτυξιακές αυτές διεργασίες είναι σημαντικές για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, το φυλλικό οξύ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς εκτός από τον δικό σας οργανισμό, πρέπει να παρέχετε φολικό οξύ και στον οργανισμό του βρέφους σας.
Προβλήματα που προκαλεί η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος
- αναιμία στη μητέρα (Blutarmut)
- μια γενετική ανωμαλία που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη του βρέφους (δισχιδής ράχη)
- γενετικές ανωμαλίες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο του βρέφους
- άλλες πιθανές λειτουργικές γενετικές ανωμαλίες οι οποίες τυγχάνουν σήμερα περαιτέρω διερεύνησης (π.χ. προωρότητα, ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, σχιστίες χείλους και υπερώας, καρδιακές ανωμαλίες).
Έγκαιρη πρόληψη της ανεπάρκειας φυλλικού οξέος
Για να αποτρέψετε την ανεπάρκεια φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη και τις σχετικές επιπλοκές, θα πρέπει να αρχίσετε να λαμβάνετε συμπλήρωμα φυλλικού οξέος μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος. Αν προγραμματίζετε μια εγκυμοσύνη, θα ήταν επίσης καλή ιδέα να πάρετε φυλλικό οξύ.
Συμπτώματα ανεπάρκειας φυλλικού οξέος
- Κούραση
- Κόπωση
- Ευερεθιστότητα και/ή κατάθλιψη
- Χλωμό δέρμα
- Ζαλάδες
- Δυσχέρεια στην αναπνοή
Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν και τα ακόλουθα:
- ερυθρότητα και πόνος στη γλώσσα
- αλλοιωμένη γεύση
- διάρροια και απώλεια βάρους
Θεραπεία ανεπάρκειας φυλλικού οξέος
Αν υποψιάζεστε ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι μια ανάλυση αίματος. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, η ανάλυση αίματος θα προσδιορίσει αν πρόκειται όντως για ανεπάρκεια φυλλικού οξέος. Εφόσον διαπιστωθεί η ανεπάρκεια, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει συμπλήρωμα φυλλικού οξέος.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όλες οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα φυλλικού οξέος. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο οι γιατροί συνταγογραφούν συνήθως το συμπλήρωμα κατά την πρώτη εξέταση.
Φυλλικό οξύ για γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν / πριν από την εγκυμοσύνη
Μήπως προγραμματίζετε μια εγκυμοσύνη στο εγγύς μέλλον; Αν ναι, θα πρέπει να αρχίσετε να λαμβάνετε φυλλικό οξύ πολύ πριν από τη σύλληψη. Το καλύτερο θα ήταν να αρχίσετε τη λήψη συμπληρώματος μόλις διακόψετε την αντισύλληψη.
Υπό ιδανικές συνθήκες, θα πρέπει να αρχίσετε να λαμβάνετε φυλλικό οξύ έναν τουλάχιστον μήνα πριν από τη σύλληψη. Ο υπολογιστής ωορρηξίας μας αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο που σας επιτρέπει να διαπιστώσετε πότε έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος.
Επικρατεί η φήμη ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν συμπλήρωμα φυλλικού οξέος έχουν περισσότερες πιθανότητες σύλληψης. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί επιστημονικά. Εκείνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι το φυλλικό οξύ έχει ευεργετική δράση στις ορμόνες του οργανισμού που μπορούν να προαγάγουν την εγκυμοσύνη.
Γιατί το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό και κατά τον θηλασμό;
Το φολικό οξύ είναι μια από τις πολυάριθμες θρεπτικές ουσίες που περιέχει το μητρικό γάλα. Αυτό σημαίνει ότι ο θηλασμός παρέχει στο βρέφος σας και αυτή τη σημαντική βιταμίνη, η οποία υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξή του, προάγοντας τη διαίρεση και την ανάπτυξη των κυττάρων, καθώς και τον σχηματισμό του αίματος.
Πολλοί γιατροί, αλλά και η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE) συστήνουν τη λήψη πρόσθετου φυλλικού οξέος την περίοδο του θηλασμού. Η βιταμίνη αυτή είναι ευεργετική όχι μόνο για το βρέφος σας αλλά και για σας. Ιδιαίτερα μετά τον τοκετό και την περίοδο του θηλασμού, η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας και να είστε σε θέση να διαχειριστείτε τη νέα περιπέτεια στην οικογενειακή σας ζωή.
Θα σας συστήναμε, ωστόσο, να συζητήσετε το θέμα και με τον γυναικολόγο σας, καθώς υπάρχει σημαντική διάσταση απόψεων κατά πόσον θα πρέπει να συνεχίσετε να λαμβάνετε συμπλήρωμα φυλλικού οξέος την περίοδο του θηλασμού. Θα ήταν λοιπόν καλύτερα να πάρει την απόφαση αυτή ο γιατρός σας, με βάση τα δικά σας συγκεκριμένα δεδομένα και μετά από μια λεπτομερή εξέταση.
Ποιες τροφές περιέχουν φολικό οξύ;
Το φολικό οξύ συναντάται σε αφθονία σε πράσινα φυλλώδη και άλλα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο), στις ντομάτες, στις πατάτες, στα αυγά, στο κρέας και σε προϊόντα ολικής αλέσεως. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ασταθές και καταστρέφεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη θερμότητα, το φως και το οξυγόνο. Έτσι, η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας φολικού οξέος μέσω της διατροφής σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται σχεδόν αδύνατη.
Συμπλήρωμα φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη – τι πρέπει να θυμάστε
Για να προλάβετε τυχόν ανεπάρκεια, θα πρέπει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να υιοθετήσετε μια διατροφή πλούσια σε φολικό οξύ. Πιο πάνω θα βρείτε πληροφορίες για τις τροφές που αποτελούν σημαντική πηγή φολικού οξέος. Θα πρέπει παράλληλα να λαμβάνετε συμπληρωματικά φυλλικό οξύ σε καθημερινή βάση, το οποίο μπορεί να σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά ισοδύναμο 550 μικρογραμμαρίων φολικού οξέος. Το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας αυτής (περίπου 400 μικρογραμμάρια) θα πρέπει να προέρχεται από φυλλικό οξύ. Τα υπόλοιπα 150 μικρογραμμάρια είναι καλύτερα να καλύπτονται μέσω της διατροφής. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσετε ένα καλά ισορροπημένο μείγμα.
Θα σας συστήναμε να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας κατά πόσο χρειάζεστε συμπλήρωμα φυλλικού οξέος καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
Η γενική σύσταση της Γερμανικής Εταιρείας Διατροφής για την ημερήσια πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι η εξής:
Hλικία | Ποσότητα ισοδύναμου φολικού οξέος την ημέρα σε mg |
0 μέχρι 4 μηνών | 60 μικρογραμμάρια |
4 μέχρι 12 μηνών | 80 μικρογραμμάρια |
1 μέχρι 4 ετών | 120 μικρογραμμάρια |
4 μέχρι 7 ετών | 140 μικρογραμμάρια |
7 μέχρι 10 ετών | 180 μικρογραμμάρια |
10 μέχρι 13 ετών | 240 μικρογραμμάρια |
Από 13 ετών | 300 μικρογραμμάρια |
και άνω Έγκυες | 550 μικρογραμμάρια |
Μητέρες που θηλάζουν | 450 μικρογραμμάρια |