Η πιπίλα του μωρού
Πολλά μωρά ξεκινούν να πιπιλούν τον αντίχειρα ενώ βρίσκονται ακόμα στη μήτρα, και συνεχίζουν να έχουν την έντονη επιθυμία και μετά τη γέννησή τους. Τα βρέφη πιπιλούν όταν πεινάσουν, αλλά επίσης και όταν νιώθουν κούραση ή αναστάτωση. Το πιπίλισμα τα ηρεμεί και τα χαλαρώνει. Υπάρχουν διάφορα «αντικείμενα» που ικανοποιούν αυτή την επιθυμία του μωρού να πιπιλίσει: εκτός από το στήθος της μητέρας, οι πιπίλες είναι τα αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνται πιο συχνά, αλλά φυσικά και ο αντίχειρας, ένα παιγνίδι ή μια κουβέρτα επίσης βοηθούν. Είναι σπάνιο ένα βρέφος να μην επιδεικνύει οποιαδήποτε ανάγκη να πιπιλίσει και για πολλά βρέφη η πιπίλα παραμένει ένας πιστός σύντροφος καθ’όλη τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής τους.
Πιπίλα – ναι ή όχι;
Τα υπέρ και τα κατά της πιπίλας αποτελούν ακόμα καυτό και επίμαχο θέμα συζήτησης αλλά και θέμα πολλών μελετών. Η χρήση της πιπίλας σίγουρα έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα: βοηθά τα μωρά να αποκοιμηθούν και τα ηρεμεί, και η ηρεμιστική ενέργεια της κίνησης του πιπιλίσματος βοηθά τα βρέφη να ηρεμήσουν και να κάνουν τον απογευματινό τους υπνάκο ή να αποκοιμηθούν το βράδυ. Επειδή τα περισσότερα βρέφη θα βρουν τρόπους να πιπιλίσουν, για παράδειγμα εστιάζοντας στον αντίχειρα ή σε μια γωνιά της μαλακής τους κουβερτούλας, έχει νόημα να τους δώσετε εξ’αρχής μια πιπίλα.
Αντίθετα, η πιπίλα ως γνωστόν επηρεάζει την ανάπτυξη της γνάθου του μωρού. Ωστόσο, σήμερα πολλές πιπίλες είναι σχεδιασμένες σε συνεργασία με οδοντίατρους και ορθοδοντικούς για να διασφαλίζεται ότι έχουν ανατομικό σχήμα και δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγιή ανάπτυξη της γνάθου, καθιστώντας τις ασφαλείς στη χρήση ως αντικείμενα καθησυχασμού του βρέφους για τα πρώιμα χρόνια.
Ποια πιπίλα;
Οι πιπίλες είναι κατασκευασμένες είτε από συνθετική σιλικόνη είτε από φυσικό λατέξ (φυσικό καουτσούκ).
Ενώ το φυσικό λατέξ είναι λίγο πιο μαλακό, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες σε ορισμένα βρέφη. Επίσης, οι θηλές από λατέξ έχουν βραχύτερη διάρκεια ζωής παρά οι θηλές από σιλικόνη καθότι με την πάροδο του χρόνου γίνονται πορώδεις.
Οι θηλές από σιλικόνη είναι κατασκευασμένες από ένα πολύ πυκνό υλικό και ως εκ τούτου είναι λιγότερο ελαστικές. Αυτές οι θηλές καταστρέφονται εύκολα από τα δοντάκια του μωρού και θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά για ρωγμές. Αν υπάρχουν ορατές ρωγμές, η πιπίλα θα πρέπει να αντικαθίσταται. Σε τελική ανάλυση το ποιο υλικό θα θέλει το μωρό σας είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Δώστε τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν μερικές για να δουν τι τους αρέσει περισσότερο!
Προσπάθεια διακοπής της πιπίλας
Συνιστάται όπως η διακοπή της πιπίλας στα νήπια να επιχειρείται ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο έτος ηλικίας, καθότι από μια ηλικία και μετά το πιπίλισμα μπορεί να είναι επιβλαβές για την υπερώα. Συμβουλευτείτε επίσης τον οικογενειακό σας γιατρό ή τον οδοντίατρο. Παρόλο που η διακοπή της πιπίλας μπορεί να είναι μια υπόθεση που προκαλεί στρες στα νήπια, δεν πρέπει να είναι έτσι. Δείτε πιο κάτω μια ανασκόπηση των διαφόρων μεθόδων που μπορούν να σας βοηθήσουν και εσάς και το παιδάκι σας να περάσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο:
- αργά αλλά σταθερά μειώστε το χρόνο χρήσης της πιπίλας και περιορίστε τη χρήση της ορισμένες ώρες της ημέρας (για παράδειγμα την ώρα του ύπνου).
- Χαρίστε την πιπίλα σε ένα άλλο βρέφος και εξηγήστε στο νήπιό σας ότι το βρέφος τη χρειάζεται πολύ περισσότερο από εκείνο, γιατί εκείνο τώρα είναι μεγάλο παιδί.
- Κανονίστε την επίσκεψη της νεράιδας των πιπίλων! Μαζί με το παιδάκι σας τοποθετήστε την πιπίλα έξω από την εξώπορτα του σπιτιού ή στο περβάζι του παραθύρου. Η νεράιδα των πιπίλων θα περάσει και θα τη μαζέψει τη νύχτα και θα αφήσει ένα μικρό δωράκι.