Οι διαφορετικοί τύποι θηλασμού
Αναγνωρίζετε το μωρό σας σε κάποιο από τους τύπους που περιγράφονται πιο κάτω;
Μια κάμπια πολύ πεινασμένη
Προτού το πάρετε είδηση, η θηλή έχει εξαφανιστεί μέσα στο πεινασμένο στοματάκι που πιπιλάει με ενθουσιασμό. Τα βρέφη αυτού του τύπου ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν – γαντζώνονται δυναμικά στη θηλή, καταβροχθίζουν το γάλα και ξεκολλούν μόνο όταν χορτάσουν. Είναι πανεύκολα, θηλάζουν οποτεδήποτε, οπουδήποτε και είναι εγγυημένο ότι θα πάρουν αρκετό γάλα χάρη στη μεγάλη τους όρεξη. Αν το μωρό σας ανήκει σε αυτή την ομάδα, προσέξετε να του δώσετε προσεκτικά τη θηλή μόλις αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια της πείνας. Όσο πιο πεινασμένο είναι τόσο πιο δυνατά θα αρπάξει τη θηλή αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης ερεθισμού αν η θηλή σας δε βρίσκεται στη σωστή θέση σε σχέση με τα ούλα του.
Το σκουληκάκι
Μόλις αντιληφθεί το στήθος, το μικρό σκουληκάκι ξεσηκώνεται, σπαρταρώντας χέρια πόδια στον αέρα και πιπιλώντας μια στα δεξιά και μια στ’αριστερά. Ποιος ξέρει, ίσως το γάλα να είναι νοστιμότερο από τη μια πλευρά παρά από την άλλη; Αυτό το παιδί είναι η χαρά του θηλασμού! Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι όλος αυτός ο ενθουσιασμός του μωρού δεν του κάνει τη ζωή δύσκολη. Προσπαθήστε να το ταΐσετε αμέσως μόλις ξυπνήσει, όταν είναι ακόμη ξαπλωμένο, καθότι αυτό θα κάμψει κάπως την υπερδιέγερσή του. Μέσα στον ενθουσιασμό τους, αυτά τα μωρά τείνουν να καταπίνουν πάρα πολύ αέρα όταν πίνουν το γάλα, έτσι φροντίστε να τα βάλετε να ρευτούν σωστά για να αποφευχθούν οι πόνοι στην κοιλίτσα.
Ο καλοφαγάς
Μια λιχουδιά σαν το μητρικό γάλα δεν μπορεί απλά να καταβροχθίζεται σε χρόνο μηδέν – θα πρέπει να απολαμβάνεται και να εκτιμάται με άνεση χρόνου. Αυτό είναι το μότο του καλοφαγά που πολλές φορές χρειάζεται το διπλάσιο χρόνο να τελειώσει σε σύγκριση με άλλα βρέφη. Τα βρέφη-καλοφαγάδες πίνουν αργά, ανά τακτά διαστήματα και δεν ανέχονται πίεση χρόνου – φροντίζουν να παίρνουν ό,τι χρειάζονται όταν θηλάζουν. Μην επιχειρήσετε να πιέσετε τον καλοφαγά σας να τελειώσει γρήγορα! Χρειάζεται το χρόνο του να παίξει με τη θηλή, να γευτεί τις πρώτες λίγες σταγόνες προτού ξεκινήσει να θηλάζει κανονικά, να δείξει την εκτίμησή του με πολλούς θορύβους με τα χείλη και τα ούλα. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι εύκολα αποσπάται η προσοχή των καλοφαγάδων. Ένας χώρος στον οποίο βρίσκονται πολλά άτομα και κάνουν φασαρία δεν είναι καλός για να θηλάσει ο καλοφαγάς – ένα και μόνο περίεργο βλέμμα αρκεί να τους ενοχλήσει. Όταν θηλάζετε τον καλοφαγά σε δημόσιο χώρο προσπαθήστε να του καλύψετε το κεφάλι με ένα πανί από μουσελίνα. Το ιδανικό σενάριο για τους μικρούς καλοφαγάδες είναι να βρίσκονται στην άνεση και την ησυχία του σπιτιού τους μαζί με τη μαμά για να θηλάσουν όση ώρα θέλουν.
Ο ονειροπόλος
Ο θηλασμός φέρνει υπνηλία στα μωρά και ειδικά στους μικρούς ονειροπόλους. Τους αρέσει να θηλάζουν λίγο, να ξεκουράζονται, να θηλάζουν λίγο ακόμα, να ξεκουράζονται λίγο ακόμα … και συχνά χρειάζονται αρκετό χρόνο μέχρι να χορτάσουν! Στην ουσία, οι ονειροπόλοι χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Δεν χρειάζονται διαδικασίες ύπνου, απλά αποκοιμούνται πάνω στο στήθος. Επίσης δεν έχουν καμία δυσκολία να αποκοιμηθούν ξανά μετά το νυχτερινό θηλασμό. Υπομονή, προσπαθήστε να μην διακόψετε το μωρό σας – απλά και μόνο επειδή τους αρέσει να ξεκουράζονται στα μεσοδιαστήματα δεν σημαίνει ότι δεν χορταίνουν. Προσπαθήστε να τα κρατάτε σε όρθια θέση γιατί έτσι θα δυσκολευτούν περισσότερο να αποκοιμηθούν. Και όταν τελειώσει ο θηλασμός στη μία πλευρά, αλλάξετε πάνα και δώστε του την άλλη πλευρά. Προσπαθήστε να γαργαλάτε ελαφρά το μωρό σας στον αυχένα ή στα πέλματα γιατί έτσι μπορεί να παραμείνει ξύπνιο κατά τη διάρκεια του θηλασμού και βεβαιωθείτε ότι έχει πιει αρκετό γάλα για να αντέξει μέχρι τον επόμενο θηλασμό όταν τελικά έχει αποκοιμηθεί για τα καλά.
Ο αναβλητικός
Αυτά τα βρέφη πολλές φορές είναι κάπως επιφυλακτικά στο να θηλάσουν κατά τις πρώτες μέρες και δεν τα ενδιαφέρει ποσώς να πιάσουν κανονικά το στήθος της μαμάς. Όσο νόστιμο κι αν είναι το γάλα, δύσκολα ξεκινούν να θηλάσουν και εύκολα το αναβάλλουν! Αυτό προκαλεί ανησυχία σε πολλές νέες μαμάδες – αλλά στην πραγματικότητα οι αναβλητικοί τύποι απλά χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο και δεν πρέπει να πιεστούν να θηλάσουν. Μόλις ανακαλύψουν τη θηλή θα θηλάσουν, θα μεγαλώσουν και θα αναπτυχθούν όπως όλα τα άλλα βρέφη. Το μόνο που χρειάζονται είναι λίγο παραπάνω στήριξη για να ανακαλύψουν εκείνο που θέλουν.
Αναγνωρίζετε το μωρό σας σε οποιοδήποτε από αυτούς τους τύπους θηλασμού; Ή μήπως το μωρό σας συνδυάζει περισσότερους από τους τύπους συμπεριφοράς που περιγράφονται εδώ;
Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό – εξάλλου το μωρό σας είναι μια μοναδική, ξεχωριστή προσωπικότητα. Στο θέμα του θηλασμού δεν υπάρχει «σωστό» και «λάθος». Εκείνο που λειτουργεί για σας και το μωρό σας είναι το σωστό! Να θυμάστε ότι το σημαντικότερο πράγμα στο θηλασμό είναι να νιώθετε κι εσείς και το μωρό σας χαλαρά και όμορφα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Να κάποιες χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν:
- Αγγίζω, περιμένω, φέρνω πιο κοντά.
- Όταν θηλάζετε, να κρατάτε το μωρό κοντά στο σώμα σας και να ελέγχετε ότι έχει πιάσει σωστά τη θηλή.
- Κατά τη διάρκεια του θηλασμού πρέπει πάντοτε να αλλάζετε πλευρές, αλλά μόνο όταν το μωρό αφήσει τη θηλή, αφού έχει θηλάσει και καταπιεί για τουλάχιστον 15 έως 20 λεπτά.
- Μάθετε τις διαφορετικές στάσεις θηλασμού και «εξασκηθείτε» λίγο με το μωρό σας.
- Κάνετε αποκλειστικό θηλασμό και αποφύγετε τις πιπίλες, τα προστατευτικά θηλής και την προσθήκη παρασκευάσματος βρεφικού γάλακτος στην αρχή. Αυτό θα βοηθήσει το βρέφος να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα θηλασμού που το βολεύει. Βεβαιωθείτε ότι μετά από κάθε θηλασμό αφήνετε τις θηλές σας να στεγνώνουν στον αέρα.